fbpx

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconpinterest-iconpinterest-icon

Erkek Burun Estetiği ile Kadın Burun Estetiği arasında bir fark var mı?

Erkek Burun Estetiği ile Kadın Burun Estetiği arasında bir fark var mı?

Erkekler ve kadınlar için uygulanan burun estetiği işleminde cinsiyetlerden kaynaklı farklar mevcuttur. Erkek burunları ve kadın burunları arasında estetik olarak değişen unsurlar bulunmaktadır. Bu estetik unsurlar için temel ölçüt çoğunlukla burun ve dudak arasındaki açıdır. Erkeklerde burun ve dudak arasındaki açı 90 derece iken kadınlarda burun ve dudak arasındaki açı 90 dereceden daha geniş bir açıdır. Dolayısıyla kadın burnu erkek burunlarına oranla daha yukarı kalkık olmalıdır. Plastik cerrahi noktasında erkek burun estetiğinde de kadın burun estetiğinde de uygulanan tıbbi koşullar aynıdır, sadece ölçü ve açılar değişir. Erkek burunlarında burnun ucu ve burnun genişliği daha gözle görülebilirdir. Burun sırtı ve burun ucu aralarının keskin bir şekilde belli olmaması ve burun ile dudak arasındaki açı oranının kadınsı bir görünüme sahip olmaması hedeflenir ve burun estetiği operasyonları bu doğrultuda planlanır.

Emziren Kadınlar İçin Burun Estetiği
Emzirmekte olan annelerin burun estetiği
yapılırken dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Özellikle ilk 6 ay bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda oldukça büyük önem taşıyan anne sütü, hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı bağlamında oldukça büyük önem taşımaktadır. Anestezi alan annelerin bebeklerini normale göre daha kısa süre emzirebileceklerine inanılır fakat bu yaygın inanış doğru değildir. Hastaya verilen anestezi çok hızlı bir şekilde vücuttan atıldığı için anne sütünün içine zararsız denilebilecek kadar az miktarda anestezi karıştığı gözlemlenmiştir.  Her ne kadar zararsız olsa da her türlü probleme karşı önlem almak adına operasyon sonrasında bebeğe anne sütü biberon eşliğinde içirilebilir. Emziren kadınlar için burun estetiği operasyonunun sağlıksal bir aciliyeti veya hayati bir önemi yok ise burun estetiği operasyonunun ertelenmesi daha doğrudur. Operasyon esnasında ya da operasyon sonrasında hastaya verilen ilaçlar anne sütünü doğrudan etkileyebilme potansiyeline sahiptir. Anestezinin üzerinden 8 saat geçtikten sonra anne bebeği emzirmeye devam edebilir fakat ilaçların etkileri anne sütüne yansıyabilir dolayısıyla zorunlu bir durum yoksa burun estetiği ameliyatı emziren kadınlar için pek önerilmez. Ek olarak, burun estetiği operasyonu geçiren hasta operasyon sonrasında normal beslenme düzenine kısa süre içerisinde dönemeyeceği için bebeğin katı gıdalara geçmesi gerekebilir ve bu durum da aynı şekilde çok zoraki şartlar altında olmadıkça önerilmez çünkü sağlıklı değildir.

Erkek Burnu Nasıl Olmalı?
Erkeklerde burun ameliyatlarında burnun nasıl olması gerektiği önceden belirlenir ve yer yer kadınlarda yapılan burun ameliyatlarına göre farklılıklar gösterebilir. Erkek burnu kalkık olmamalıdır. Kalkık burun genelde kadınsı olarak görülür ve birçok erkek burun estetiği operasyonunda bu durum tercih edilmez, daha maskülen bir görünüm sağlanması hedeflenir. Erkek burunları çok ince olmayacak şekilde tasarlanır ve oyuk olmaması, estetik açıdan iyi görünebilecek bir seviyede de olsa kemerli olması göz önünde bulundurulur. Erkeklerin cilt yapısı kadınlara oranla genelde daha yağlı ve kalın katmanlı bir formdadır ve çok sivri bir burun suratta sırıtabilir dolayısıyla erkek burun estetiği operasyonlarında olabildiğince sivriltmeden kaçınılır.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun estetiği operasyonları öncesinde hastaların göz önünde bulundurmaları gereken bazı durumlar
mevcuttur. Çok hassas bir işlem olduğu için kanama ihtimalinin olabildiğince az olması hedeflenir. Özel ilaçlarla bu durum sağlanabilmektedir. Hastaların burun estetiği operasyonları öncesinde dikkat etmesi gereken unsurlar aşağıdaki gibidir:

  • Operasyonu gerçekleştiren doktor ile tüm ince detaylar konuşularak kullanılacak olan ilaçlarla ilgili tüm ayrıntılar öğrenilmeli.
  • Operasyon yerine giderken tüm aksesuarlar çıkarılmalı ve makyaj, oje gibi şeyler silinmeli.
  • Aspirin gibi kan sulandıran ilaçlar en az bir hafta öncesinden kesilmeli.
  • Yeşil çay gibi kanamayı arttırabilecek içeceklerden uzak durulmalı.
  • Kadınların regl dönemleri ameliyata engel değildir fakat operasyon sonrası ödem arttırabileceği için genelde operasyonları bu dönemde yaptırmaktan kaçınılmalı.
  • Sigara, alkol gibi maddeler iyileşme sürecini geciktireceği için bu dönemde özellikle dikkat edilmeli.