fbpx

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconpinterest-iconpinterest-icon

İdeal Burun Estetiği Nedir?

İdeal Burun Estetiği Nedir?

Burun yüzün tam ortasındadır ve herkes bunun güzel olmasını ister. Çünkü burun yüz güzelliğini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Ülkemizde kemerli, büyük, ucu düşük ve eğri olan, bu nedenle yüzün estetik algısını bozan burun yapısı oldukça fazladır. Bir kişinin yüzünün ortasında yer alan burnundan rahatsız olması onun ideal bir burna sahip olmadığı anlamına gelir.

Yani kişinin rahatsız olması burna müdahale edilmesinin ön şartlarından biridir.  Burada kişinin şikayetlerini anlamak önemlidir. Burun küçültülebilir, sırtındaki kemer düzeltilebilir, gerekiyorsa burun ucu da şekillendirilebilir. Bu hastanın rahatsız olduğu konular ile ilgilidir.

Rinoplasti Sonucu Doğala Yakın Olmalıdır?

Hiç kimse ameliyat edilerek düzeltildiği çok belirgin olan bir burun istemeyecektir. Doğal güzellik bu konudaki en belirleyici değişkenlerden biridir. İdeal burun estetiğinde, yüzdeki ifadeyi destekleyecek, yüzdeki diğer yapıları ortaya çıkaracak ve onlarla uyumlu olacak bir burun yapısı hedeflenir. Rinoplasti sonrasında oluşacak olan burun kişiye özel bir yapıda olmalıdır. Sanki yüzün ortasına yerleştirilmiş bir yapı gibi durmamalıdır. Yüzdeki bütünlük ve ahengin bir parçası olmalıdır. Operasyon sonrası ortaya çıkan burun, kişiye özel olmalıdır. Bir kişide güzel duran bir burnun bir başka kişide de mutlaka güzel duracağını beklemek pek doğru bir yaklaşım değildir.

Burnun tek başına değerlendirilmesi doğru olmayabilir. Ameliyat ile şekillendirilen burun temel fonksiyonlarını (rahat nefes alma ve benzeri gibi) yerine getirirken, yüze genel anlamda yakışmalıdır. Rinoplasti süreci geniş bir anlamda değerlendirilmeli, ana hedeflenen (örneğin burun kemerinin düzeltilmesi gibi) konuların diğer özel durumlarda (örneğin burun ucu düşüklüğü gibi) değerlendirilerek, son şekil verilmelidir. Son şekil verilirken, bilgisayar simülasyonlarına birebir benzer sonuç çıkmayabilir. Bir şeyin bilgisayarda çizimi ile canlı bir dokunun gereklerini gözeterek yapılan bir burun ameliyatının sonucu aynı şey değildir. Önemli olan mümkün olan en iyi sonuca ulaşmak, kişiyi mutlu edecek bir yüz yapısına yaklaştırmaktır. Bunun dışında, bu operasyonlarda genel kabul, ameliyat sonrası oluşan burun yapısının doğala yakın olmasıdır. Bir ameliyat olmasına rağmen sanki doğal, dokunulmamış görünen ve güzel olarak algılanan bir burun, bu ameliyatlarda ulaşılabilecek en iyi ve yüksek başarılardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu özelliklerle birlikte bayanlarda ameliyat sonrasında gözler, kaşlar, dudak ve yanaklar daha belirgin hale gelmelidir. Erkeklerde en çok dikkat edilmesi gereken bakışların ifade kazanmalarıdır.

Planlamada Kişiye Özel Düzenlemeler

İdeal burun estetiği talep eden kişilerin cinsiyetlerini de içeren bir düzenleme yapmak gerekebilmektedir. Bununla birlikte farklı burun şekilleri talepleri olmaktadır. Bu durumda kişiye özel şekillendirme devreye girmektedir. Kimi sivriye yakın bir burun isterken, kimi de yuvarlak uçlu bir burun isteyebilmektedir. Bazıları da daha kavisli ve biraz daha kalkık burun isteyebilmektedir. Her kişinin farklı talepleri olabilmektedir Bunun gibi cinsiyet, karakter ve istekler dikkate alınarak yapılan bir rinoplasti çalışmasında, yüze yakışan ulaşılmaya çalışılması oldukça önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu çalışmalar planlanırken, yüzün kendine özelle oranları, çenenin yapısı, burun kökünün yüksekliği, şakaklar, cinsiyet, beklentiler, karakter gibi değişkenler planlamanın bir parçası olarak yerini almaktadır. Erkeklerde burnun ağız ile açısının 90 derece olması doğallığın ifadesi açısından önemliyken, bayanlarda burun sırtının hafif kavisli ve burun ucunun hafif kalkık olması genellik arzulanan bir durumdur ve göz önünde bulundurulan değişkenlerdendir. Sonuçta erkek yüzü daha keskin hatları talep ederken, bayan yüzünde daha yumuşak hatların talep edilmesi doğal bir durumdur.

Bu işlemler kapalı teknik ile yapılabilmektedir. Böylece burunda görülebilecek izlerin kalması engellenmiş olmaktadır. Bir yüzde sadece burnun tek başına güzel olmasının çok anlamı olmayabilecektir. Yüz bir bütündür bu nedenle gerekiyorsa diğer yapılar için de neler yapılabileceği planlanmalıdır.

İdeal burun estetiğini sağlamak için yapılan ameliyatlar ortalama 2 saat civarı sürmektedir. Bunun güvenilir bir doktor ile yapılması herkes için özel bir önem taşır.